PROČ VLASTNĚ VÍNO ARCHIVOVAT?
- Protože archivace vína vám dá příležitost přechutnávat jej v čase a tím plně rozpoznat jeho osobitost a především změny ve vůni a chuti, které v něm vyvolává stárnutí.
- Protože díky archivaci zachováte vaše oblíbené šarže vín na dobu, kdy již nebudou na trhu, nebo budou nesrovnatelně dražší.
- Protože víno je vhodnou, atraktivní a příjemnou kapitálovou investicí. Je to investice s poměrně stabilním a přiměřeně jistým výnosem.
- Protože archivované víno zvýrazní vaše kulinářské prožitky z dobrého jídla, neboť s řadou pokrmů harmonizují pouze vína vyzrálá a plně rozvinutá.
- Protože vám správně naleželé víno ozvláštní každou slavnostní příležitost v rodině, ve společnosti přátel, nebo ve firmě.

CO ZÍSKÁ VÍNO ARCHIVACÍ?
- Špatně školené víno vůbec nic, naopak na kvalitě spíše ztratí.
- Vhodné, správně školené víno získá více harmonie a ladu. Takzvaně se projeví, posílí své tělo.
- Již po několika letech zcela odlišný buket i chuť.
- Zvýrazní svůj osobitý charakter a zharmonizuje všechny své složky.
JAKÉ VÍNO ARCHIVOVAT?
- Víno doporučené vaším obchodníkem s vínem.
- Víno doporučené dobrým, prověřeným vinařem.
- Víno z osvědčených poloh a vinic.
- Nejlépe víno s přívlastkem, takzvané predikátní.
- Víno s dostatkem tříslovin.
- Harmonické víno s vyrovnanými kyselinami a cukry.
- Víno s vyšším extraktem a vyšším alkoholem.
- Víno správně ošetřené, uzavřené kvalitním, dostatečně dlouhým korkem.
- Víno školené v sudech barrique.
JAKÉ VÍNO NEARCHIVOVAT?
- Víno koupené v hypermarketu, supermarketu či na jiném podobném místě.
- Víno velmi mladé.
- Víno s krátkým, nekvalitním korkem.
- Víno s vysokou kyselinou – zejména jablečnou.
- Víno s velmi nízkým obsahem kyselin.
- Víno z obecně špatných ročníků.
- Víno neharmonické.
- Víno nemocné.