Vína vhodná k archivaci


PROČ VLASTNĚ VÍNO ARCHIVOVAT?

  • Protože archivace vína vám dá příležitost přechutnávat jej v čase a tím plně rozpoznat jeho osobitost a především změny ve vůni a chuti, které v něm vyvolává stárnutí.
  • Protože díky archivaci zachováte vaše oblíbené šarže vín na dobu, kdy již nebudou na trhu, nebo budou nesrovnatelně dražší.
  • Protože víno je vhodnou, atraktivní a příjemnou kapitálovou investicí. Je to investice s poměrně stabilním a přiměřeně jistým výnosem.
  • Protože archivované víno zvýrazní vaše kulinářské prožitky z dobrého jídla, neboť s řadou pokrmů harmonizují pouze vína vyzrálá a plně rozvinutá.
  • Protože vám správně naleželé víno ozvláštní každou slavnostní příležitost v rodině, ve společnosti přátel, nebo ve firmě.

CO ZÍSKÁ VÍNO ARCHIVACÍ?

  • Špatně školené víno vůbec nic, naopak na kvalitě spíše ztratí.
  • Vhodné, správně školené víno získá více harmonie a ladu. Takzvaně se projeví, posílí své tělo.
  • Již po několika letech zcela odlišný buket i chuť.
  • Zvýrazní svůj osobitý charakter a zharmonizuje všechny své složky.

JAKÉ VÍNO ARCHIVOVAT?

  • Víno doporučené vaším obchodníkem s vínem.
  • Víno doporučené dobrým, prověřeným vinařem.
  • Víno z osvědčených poloh a vinic.
  • Nejlépe víno s přívlastkem, takzvané predikátní.
  • Víno s dostatkem tříslovin.
  • Harmonické víno s vyrovnanými kyselinami a cukry.
  • Víno s vyšším extraktem a vyšším alkoholem.
  • Víno správně ošetřené, uzavřené kvalitním, dostatečně dlouhým korkem.
  • Víno školené v sudech barrique.

JAKÉ VÍNO NEARCHIVOVAT?

  • Víno koupené v hypermarketu, supermarketu či na jiném podobném místě.
  • Víno velmi mladé.
  • Víno s krátkým, nekvalitním korkem.
  • Víno s vysokou kyselinou – zejména jablečnou.
  • Víno s velmi nízkým obsahem kyselin.
  • Víno z obecně špatných ročníků.
  • Víno neharmonické.
  • Víno nemocné.