Rady pro konzumenty


Při nákupu vína v obchodech si dnes můžete skutečně vybrat podle svého vkusu a chuti. Všímejte si tedy, jak jsou lahve s vínem adjustovány. Zda má etiketa všechny náležitosti, které informují o obsahu lahve: jsou to název výrobku a jméno nebo název firmy výrobce. Dále nepřehlédněte, zda jde o víno odrůdové nebo známkové, dezertní či kořeněné. Nepodceňujte ani umělecko výtvarnou náplň etiket. Převraťte láhev dnem vzhůru proti světlu a zjistěte, zda není zakalené. Je-li zakalené, vraťte je. Víno nakoupené v lahvích uložte doma v horizontální poloze ve sklepě, nejlépe při teplotě 10 až 12°C . Víno šumivé je možno uložit také do ledničky.

Při otvírání lahví dávejte pozor, abyste do vína nenadrobili korkovou zátku. Víno rozlévejte do pohárků různých tvarů i různých velikostí od 0,5 dcl až po 2 dcl. Vždycky však dbejte na to, aby pohárky byly z tenkého čirého skla. Na vína přírodní i šumivá se mohou používat pohárky na stopkách (nožkách). Když otevřete láhev, odlejte nejdříve malý doušek do svého pohárku a teprve potom ostatním. Prohlédněte čistotu vína a posuďte jeho barvu proti světlu. Zhodnoťte jeho vůni a nakonec i jeho chuť. Ta má být harmonická, plná, případně odrůdová podle udání odrůdy na etiketě. Harmonická chuť znamená, že množství alkoholu, cukru i kyselin je v souladu a tvoří spolu jednotný, příjemný celek. V restauracích či vinárnách se nechte od číšníka o objednaném víně, odrůdě nebo značce informovat. Základní údaje o každém prodávaném druhu vína by měla být k dispozici.

Pokud kupujete víno sudové, prodávané do přinesených nádob, měli byste jej také předem ochutnat a podle toho se pak rozhodnout. Vína bílá konzumujeme při teplotě 12°C až14°C, vína šumivá při teplotě 6 až 8°C.

KONZUMNÍ TEPLOTA VÍNA

Názory na ideální konzumní teplotu vína se v mnoha případech liší podle toho, v jaké vinařské či nevinařské zemi se vína pijí.

V našich podmínkách se osvědčují teploty následující:

  • Mladá bílá vína 9- 10°C
  • Starší bílá vína 10- 12°C
  • Červená vína 11- 13°C
  • Těžší červená vína 14- 16°C
  • Vína šumivá 6- 8°C
  • Vína dezertní 10- 12°C
  • Vína kořeněná 9- 10°C

Uvedené teploty jsou stanoveny pro okamžik pití vína. Je-li nalité víno přechlazené, ohřejeme jej tak, že skleničku s tekutinou podržíme v dlaních. Vyšší teplota vína není žádoucí, stejně tak jako není žádoucí ani teplota velmi nízká. Ideální skladovací teplota pro víno v lahvích, ale i v sudech a jiných nádobách je kolem 12°C.