Výroba vína


Hrozny se začínají sbírat již brzy na podzim, většinou v první dekádě září. Putují ke zpracování do výrobních prostor v Nedakonicích, kde dochází k tzv. odstopkování, mletí a následnému vylisování. Šťáva z bílích hroznů se odkaluje a sedimentuje z důvodů oddělení hrubých nečistot a prachu z vinice.

Poté se přidávají ušlechtilé kultury kvasinek abychom dosáhli čistých a typických buketních tónů a harmonické chuti našich vín.

U červených vín se hrozny odstopkují, melou a poté kvasí na „rmutu“. Po tomto prvotním zpracování se vinná šťáva převeze do vinného sklepa v Polešovicích k uložení do dobových sudů nebo nerezových nádob.

V dubových sudech víno kvasí k oblíbenému burčáku, v nerezových nádobách probíhá mimo jiné metoda řízeného kvašení apod.

Poté se víno stáčí, školí a nakonec uloží do nádob aby uzrálo pro mlsné jazýčky našich konzumentů.